P. PROCHÁZKA: S Mekym sme boli priatelia z detstva

27.07.2012 Bratislava

Bratislava 27. júla (TASR) - Peter Procházka sa narodil a žije v Bratislave, 60-ročný fotograf púta pozornosť svojou pracovitosťou. Kultúrne podujatie, na ktorom sa nevyskytne, akoby ani nebolo. Jeho tvorba sa spája s obdobím legendárneho bratislavského V klubu. Nefotografuje len hudobné osobnosti, zachytáva hercov i spisovateľov. Minimálne rok pripravoval výstavu Beatová generácia v Múzeu dopravy.

"Teraz je doba presýtenia informácie a obrazu, už je to taká defraudácia kvality. Preto som prekvapený, že tieto moje staršie veci, o ktorých ja nemám nejakú veľkú mienku, zrazu fičia, zrazu idú, fungujú," povedal v exkluzívnom rozhovore pre TASR.

Peter Procházka vystavoval v Prešove, Banskej Bystrici, Berlíne, Stuttgarte a v Bratislave na spoločnej výstave Stratený čas? Slovensko 1969-1989 v Slovenskej národnej galérii. Medzi tisíckami negatívoch strávil dlhé obdobie. Pred rokom venoval výstavu fotografií Marike Gombitovej, v roku 2008 mu vyšla kniha V klub (Marenčin PT), ktorej druhý diel teraz pripravuje. V septembri otvorí výstavu Miroslav Žbirka - 44 rokov jednotkou na scéne.

"Boli sme priatelia z detstva. Bolo medzi nami nielen priateľstvo. Obdivujem ho už 44 rokov," prezradil Peter Procházka, pre ktorého bol zlomový dátum 21. august 1968, kedy začal fotografovať. "Dodnes keď počujem to prvé hlásenie o okupácii niekde vo filmoch, nahrnú sa mi slzy do očí. Ten prejav brachiálnej moci, prepadnutie malého Československa armádami Varšavskej zmluvy, nešlo nezachytiť," dodal.
 

Vyberte región